Povijest natjecanja

          Ne tako davne 2014. godine Sekcija streljaštvo Policijske akademije odvažila se po prvi puta u povijesti Policijske akademije, organizirati streljačko natjecanje koje u sebi objedinjuje elemente klasičnog, brzog i praktičnog streljaštva. Entuzijasti među polaznicima i nastavnicima Policijske škole „Josip Jović“ te voditelji i današnji članovi Sekcije streljaštvo Policijske akademije, učinili su korak koji je u početku mnogima izgledao rizičan, opasan i dugoročno neodrživ.

          Memorijal Matko Maršić počeo je pod nazivom Otvoreno prvenstvo Policijske akademije u streljaštvu, i sastojao se od 4 do 6 kola (zavisno od godine održavanja) gdje su se naizmjenično koristili pištolji kalibra .22 LR i 7,65 Browning. Strijelci su trebali pokazati preciznost, koncentriranost i brzinu pogađanja papirnatih i metalnih (reaktivnih) meta u vremenskom ograničenju, na udaljenostima od 5 do 25 metara na. Natjecanje se održavalo (kao i danas) u kategorijama polaznika Policijske škole „Josip Jović“ i djelatnika i prijatelja Policijske akademije (studenti VPŠ, nastavnici i drugi policijski službenici Policijske akademije i MUP-a, djelatnici MUP-a, MORH-a Carine kao i članovi streljačkih klubova i udruga iz Zagreba i drugih gradova Republike Hrvatske). Natjecanje je s vremenom dobilo i svoj međunarodni karakter u nekoliko navrata kada su na istom nastupili policijski službenici i natjecatelji iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Poljske, Mađarske i Crne Gore.

          Glavni pokrovitelj natjecanja bilo je i još uvijek je, Ministarstvo unutarnjih poslova RH, koje je nesebičnom podrškom u počecima ovog natjecanja osiguravalo i oružje i streljivo za sve natjecatelje.

         Počevši od 2016. godine, Otvoreno prvenstvo Policijske akademije u streljaštvu ponosno nosi ime Memorijal Matko Maršić, kao trajnu uspomenu i podsjetnik, te odavanje počasti prerano preminulom policijskom službeniku Matku Maršiću.

      Od samih početaka glavni ciljevi natjecanja bili su dodatno povezivanje sa građanima kroz sport, motiviranje djelatnika i polaznika/ica Policijske škole za športske aktivnosti, te utjecaj na razvoj vještine i kulture sigurnog rukovanja oružjem. Također, policijskim službenicima oružje je dio svakodnevnih sredstava za rad i standardna oprema, smatramo kako realizacijom navedenog natjecanja pozitivno djelujemo na smanjenje potencijalnog straha od rukovanja i korištenja oružja, te povećanje stupnja obučenosti u rukovanju i upotrebi istog.

        Iz godine u godinu i s protekom vremena i stjecanjem iskustva, stvari su se promijenile te su u našem slučaju napredovale u nešto više, bolje i jače. Konkurencija je postajala sve jača, a ideje o promijeni formata natjecanja dolazile su od mnogih natjecatelja.

           Počevši sa 2017. godinom, natjecanje je lokacijski premješteno na strelište MUP-a u Vrbovcu, natjecatelji su počeli koristiti svoje oružje tj. pištolje velikog kalibra (minimalno 9 mm PARA)  te je dodatno osnažen element povezanosti klasičnog i praktičnog streljaštva, koncipirajući ga na način da jednak udjel u ukupno ostvarenim bodovima, strijelci mogu ostvariti na svim stazama pucanja, bez obzira jesu li one „prihvatljivije“ za tzv. „klasične“ ili „praktične/dinamične“ strijelce. Također, organizatori su uzeli u obzir i (ne)iskustvo natjecatelja te učestalost treninga učesnika, pa su unutar kategorije „djelatnici“ napravljene dvije podkategorije, od kojih je jedna namijenjena policijskim službenicima i onima sa „službenim“ ili „tvorničkim“ oružjem, bez ikakvih preinaka i dorada, dok je druga ostavljena sportskim strijelcima koji koriste djelomično prepravljeno i „dorađeno“ oružje. Naravno, i u ovoj kategoriji sudjeluje popriličan broj policijskih službenika.

          Gledajući Memorijal Matko Maršić kroz brojke u povijest, od samih početaka, iz godine u godinu vidljiv je trend porasta. U počecima brojka natjecatelja kretala se od 60 do 70 natjecatelja u svim kategorijama, da bi taj broj brzo narastao do 120 (2018 godine) samo u kategoriji djelatnika. Kategorija polaznika konstantna je i broji u prosjeku 60 natjecatelja. Ukupan broj natjecatelja kroz godine održavanja natjecanja je oko 650.

          Također, ne smijemo zaboraviti niti humanitarni aspekt ovog natjecanja, koji egzistira od 2016. godine pa sve do danas, na način da je simboličnim uplatama kotizacije za sudjelovanje u natjecanju, na račun Zaklade policijske solidarnosti uplaćeno više od 20. 000 kuna.

          Memorijal Matko Maršić jedinstveno je i specifično natjecanje, koje povezuje mnoge, istovremeno djelujući humanitarno, te kao takvo, prema našim spoznajama, ne postoji na području Europe (a možda i šire).

            S novim idejama i zamislima za budućnost, iz godine u godinu, osluškujući zahtjeve i prijedloge natjecatelja, pokušavamo organizacijski biti bolji i usmjeriti ovo jedinstveno natjecanje u smjeru koji će obuhvatiti širu populaciju, povezati više sportaša i policijskih službenika te još više djelovati humanitarno.